Serre op maat

Een serre wordt vaak als extra leefruimte gezien en zorgt voor meer licht en sfeer in het huis. Het brengt u dichter bij de natuur en uw tuin. Een serre/uitbouw van een woning moet aan veel eisen voldoen. Het huis zélf wordt aangepast in haar vormgeving. Hier komt vakmanschap en ervaring bij kijken. Wij bespreken met u hoe we de extra leefruimte kunnen realiseren. Een serre zorgt voor extra lichtinval in de woning, hierbij komt kijken dat de isolatie hoogwaardig is. Zo heb je de voordelen van het extra licht in de woonkamer met een goede isolatie. In het Besluit omgevingsrecht, waar de wettelijke regels rondom omgevingsvergunningvrij bouwen zijn opgenomen, worden deze bijgebouwen en aan- en uitbouwen: ‘bijbehorende bouwwerken’ genoemd. Het bouwen van bijbehorende bouwwerken bij een woning kan niet zomaar. Om de veiligheid van uzelf en van omwonenden te waarborgen en omdat rekening gehouden moet worden met inpassing in de omgeving, worden hieraan wel enkele voorwaarden gesteld.

Bouwvergunning serre aanbouwen

De huidige wetgeving betreft het aanbouwen van serres geld als volgende. Op het moment dat je er voor kiest om te gaan uitbouwen zit je aan bepaalde regels. In het geval dat je wilt gaan uitbouwen en kiest om tot 35 vierkante meter gaat uitbouwen heb je geen bouwvergunning nodig. Tot voorheen was 35 vierkante meter het maximale wat u kon toevoegen aan uw woning. Sinds 2010 is dit veranderd naar 100 vierkante meter in de achtertuin. Stel dat het een bijgebouw betreft dan mag deze niet meer beslaan als de helft van de tuin. Als uw bijbehorende bouwwerk aan de volgende voorwaarden voldoet mag u het zonder omgevingsvergunning bouwen:

1. Binnen de 2,5 meter zone is de hoogte:
a. maximaal 4 meter1,
b. maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van uw woning en
c. niet hoger dan het hoofdgebouw waar u tegenaan bouwt.
2. Buiten de 2,5 meter zone gelden de volgende voorwaarden:
a. de hoogte is maximaal 3 meter1,
b. de totale aan vergunningvrij toegestane oppervlakte van (nieuwe en bestaande) bijbehorende bouwwerken buiten de 2,5 meter zone bedraagt niet meer dan 30 m2,
c. de strook binnen 1 meter van een naburig erf mag voor maximaal 10 m2 bebouwd worden,
d. het bijbehorende bouwwerk mag alleen bedoeld zijn voor ondergeschikt gebruik. Dit wil zeggen dat u de bijbehorende bouwwerken niet mag gebruiken als slaap- of woonkamer, keuken en dergelijke. Een bijbehorend bouwwerk buiten de 2,5 meter zone mag alleen gebruikt worden als bijvoorbeeld garage, bijkeuken, atelier, tuinhuisje, (fietsen)berging of hobbyruimte.
3. De afstand tussen het bijbehorende bouwwerk en het openbaar toegankelijk gebied is minimaal 1 meter. Deze eis is alleen van toepassing als er welstandseisen gelden voor uw locatie. Uw gemeente kan u hier meer over vertellen;
4. Het bijbehorende bouwwerk mag niet voorzien zijn van een dakterras, balkon of andere niet op de begane grond gelegen buitenruimte;
5. Het bouwen van het bijbehorende bouwwerk mag niet tot gevolg hebben dat het achtererfgebied (het zij- en achtererf ) waarop u bouwt, voor meer dan de helft is volgebouwd;
6. Het bijbehorende bouwwerk mag niet gebouwd worden aan of bij een woonwagen, een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning.

Als er door de bouw van een bijbehorend bouwwerk een ruimte ontstaat die de 2,5 meter zone overschrijdt, dan geldt voor die gehele ruimte de eis van een ondergeschikt gebruik. Alleen als de ruimte binnen of ter hoogte van de 2,5 meter zone wordt afgeschei¬den met een scheidingsconstructie (muur of pui), kan de ruimte gebruikt worden voor de uitbreiding van de primaire functie van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld als woonkamer.

Gratis serres offerte aanvragen

Geschiedenis van de Orangerie

De Orangerie komt oorspronkelijk uit de 17e eeuw, en werd gebruikt om te pronken met exotische bomen en planten. Een orangerie werd dan ook vaak met veel glas gemaakt en stond vaak midden in een tuin. Een oranjerie werd gebouwd om te kunnen pronken met de verschillende dure en exotische bomen, die uit verre landen en kolonies werden overgebracht.
Vanwege het klimaat is het in Noord-Europa niet mogelijk tropische of subtropische planten
en bomen te houden. Deze worden daarom in kuipen geplant, zodat ze in de winterperiode binnen kunnen worden gezet.
Tegenwoordig worden Orangerieën aan het huis gebouwd voor meer ruimte en meer licht in het huis.

Orangeries

Zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen, die feilloos aansluiten op uw woonhuis. U kunt bijvoorbeeld een orangerie/serre gebruiken als uitbreiding van uw woonkamer of kuiken. Altijd over nagedacht uw kuiken met kookeiland in een riante glazen overkapping.
Met een Orangerie doet u aan duurzaam investeren omdat de orangerie een meerwaarde is aan uw huis. Dus waarom verhuizen als u met een orangerie uw huis kunt uitbreiden? U creëert meer woonruimte zonder de vertrouwde omgeving kwijt te raken.
De orangeries van tegenwoordig staan nog steeds voor een luxe. Toch wordt er steeds meer gekozen voor een orangie inplaats van een gewone uitbouw/aanbouw.

805 klanten van Raamcentrum gaven gemiddeld een 8.5 / 10 en 824 reacties.